Samenaankoop met begeleiding

Begeleiding

Zonnestad is in de eerste plaats een begeleidingstraject. Een zonnestad-medewerker loodst je doorheen het aankoopproces en garandeert hierbij dat dit volledig verloopt zoals het hoort.

Het traject omvat onder meer:

  • Een persoonlijk ontwerp en investeringsberekening. Zo weet je snel wat Zonnestad aanbiedt
  • Hulp bij de juiste keuze van zonnepanelen en omvormers
  • Opvolging van de plaatsing en nauw contact met de partner-aannemers
  • Een vlot aanspreekpunt voor alle vragen die in je opkomen 
  • Een onafhankelijke ondersteuning in geval van problemen met de werking van de installatie

Zonnestad is de tussenpersoon tussen de deelnemer en de aannemer. Op het moment dat Zonnestad het dossier doorstuurt naar de aannemer, is de deelnemer al op de hoogte van zowel de prijs als de kwaliteit, waardoor de aannemer de meeste offertes ook gewoon kan uitvoeren. Deze efficiëntieslag verlaagt mede de prijs. 

 

Samenaankoop

Energent selecteert jaarlijks twee aannemers waarmee prijs- en kwalitatieve afspraken worden gemaakt voor een periode van minstens één jaar. Hiervoor wordt een grondige marktbevraging georganiseerd bij minstens vijf aannemers.

De prijsafspraken zijn heel volledig, waardoor de aannemer geen onnodige extra’s kan aanrekenen.

De kwalitatieve afspraken gaan vooral over technische aspecten (zoals de wijze van plaatsing en de gebruikte materialen), maar omvatten ook een luik rond communicatie en levertermijnen. Verder wordt enkel gekozen voor aannemers die werken met hoofdzakelijk eigen personeel. Zo is er een duidelijk aanspreekpunt voor de verdere looptijd van de installatie.

De winnende aannemers zijn Linea Trovata (uit Lokeren) en Atom (uit Melle).

Andere troeven

Zonnestad is een project van de energiecoöperatie Energent, een organisatie in handen van meer dan 2.000 burgers, met slechts één doel: de energietransitie versnellen. Dit project is dus allesbehalve louter commercieel en wil op een correcte manier burgers helpen bij de plaatsing van zonnepanelen. Zonnestad richt zich bovendien niet enkel op huiseigenaars, maar tracht ook verhuurders en appartementsbewoners van hulp te zijn.