Veelgestelde vragen

Ja. Kiezen voor een zonne-installatie is een ecologisch verantwoorde keuze. Sterker nog, vanuit ecologisch standpunt kunnen we het opwekken van hernieuwbare energie alleen maar toejuichen.

De energie die nodig is om een zonnepaneel te produceren, transporteren, installeren en te ontmantelen wekken ze zelf in minder dan 2 jaar op jouw dak zelf terug op. Daarna produceren ze nog eens 20 tot 30 jaar energie. 

De meeste zonnepanelen bevatten daarenboven weinig of geen zeldzame metalen meer. En op het einde van de rit zorgt PV CYCLE ervoor dat panelen tot 96% gerecycleerd worden. Er bestaan wel nog grote verschillen tussen verschillende producenten. Bij Zonnestad kiezen we uiteraard voor de beste leerlingen van de klas.

Nee. Sinds 2024 is er geen premie meer voor zonnepanelen. De technologie is inmiddels heel stabiel en de investeringsprijs zodanig gezakt dat je je investering sowieso al in een aantal jaar terug verdient. 

Ja. Ons energielandschap staat voor een aantal grote uitdagingen. Om deze het hoofd te kunnen bieden, is de invoering van de digitale meter noodzakelijk. Indien je nog geen digitale meter hebt, dan wordt die kort na het plaatsen van de zonnepanelen geïnstalleerd bij jou. Je kan deze niet weigeren.

De digitale teller meet per kwartier wat er binnen en buiten gaat. 

  • Een groot deel van jouw elektriciteitsfactuur wordt bepaald op basis van de van het net afgenomen hoeveelheid elektriciteit (uitgedrukt in kWh). Hoe beter je er in slaagt om de door jouw zonnepanelen opgewekte energie meteen zelf te verbruiken, hoe minder energie je van het net moet afnemen en hoe lager dus je factuur. 
  • Gemiddeld verbruik je zo’n 30% van je zonnestroom, de overschot wordt geïnjecteerd op het net. Hier krijg je een injectievergoeding voor.

Ja. Je kan bij verschillende instanties een lening aanvragen voor je zonne-installatie. Een overzichtje vind je hier.

Dit is het percentage opgewekte energie dat je meteen zelf gebruikt. Gemiddeld ligt dit rond de 30%. De andere 70% wordt op het net geplaatst. Door je gedrag aan te passen/grootverbruikers slim te sturen en vooral energie te verbruiken op momenten dat de zon schijnt, kan je dit percentage vergroten.

Dit hangt af van je situatie en je motivatie. 

Als je de zonne-installatie vanuit een puur ecologisch motief plaatst, dan is het antwoord ja. Hoe meer panelen je plaatst, hoe meer groene stroom er immers wordt opgewekt. 

Als je de zonne-installatie bekijkt vanuit een meer economisch perspectief, dan hangt het ideale aantal panelen af van:

  • je jaarverbruik: hoe hoger je verbruik, hoe meer panelen je nodig hebt
  • je ingesteldheid:
    • Eerder voorzichtig – Zorg dat de jaarproductie van je installatie gelijk of iets hoger is dan je jaarverbruik.
    • Investeringsminded – Plaats iets meer panelen dan je op basis van je verbruik nodig hebt. De meerkost voor extra panelen is immers beperkt en op termijn leveren ze jou een grotere financiële return.

Verwacht je dat je verbruik in de toekomst zal stijgen (vb. door de aankoop van een elektrische wagen, gezinsuitbreiding, of de aanschaf van een warmtepomp), dan is het slim om al extra panelen te voorzien. Vaak zijn panelen van een latere generatie niet meer compatibel met de huidige installatie en moet je een hele bijkomende installatie bijplaatsen. Het uitzicht van de nieuwe panelen kan ook verschillen van de oude.

Een batterij kan jouw zelfverbruik verhogen door een deel van de eigen geproduceerde energie op te slaan, zodat je ze een paar uur/dagen later kan gebruiken op een moment dat de zon niet schijnt. De hoge kostprijs en beperkte levensduur maken de investering momenteel vaak niet financieel interessant.

Zonnestad onderzocht zelf de financiële baten van thuisbatterijen bij meer dan 500 zonne-installaties over een periode van 2 jaar  (lees er hier meer over). Op basis daarvan adviseren we enkel een thuisbatterij als onderstaande voorwaarden vervuld zijn: 

  • Je hebt een hoog verbruik en een hoge productie van minstens 5000 kWh/jaar.
  • Je zet actief in op een slimme sturing én beschikt over apparaten die kunnen communiceren met deze slimme sturing. 
  • Je kiest voor een dynamisch energietarief en je batterij kan daar op aangestuurd (demand side response) worden 

In alle andere gevallen zijn we van mening dat jouw middelen en de materialen beter op een andere manier worden ingezet. Dit kan in de toekomst veranderen als de kostprijs zakt, de levensduur stijgt, vraagsturing mogelijk is met dynamische tarieven, …  Door te kiezen voor een hybride omvormer (met een beperkte meerkost), kan je later makkelijk alsnog een batterij bijplaatsen.

Nee. Batterijen kunnen een bepaalde hoeveelheid energie opslaan gedurende enkele uren/dagen, ze kunnen de overproductie in de zomer niet bijhouden voor de momenten van beperkte productie in de winter. Een aansluiting op het net blijft dus nog steeds noodzakelijk.

Zonnepanelen worden meestal geplaatst op één beschikbaar dakvlak (dat het meest naar het zuiden gericht is). Als je dak(oriëntatie) het toelaat, kan je ervoor kiezen om je panelen te spreiden over verschillende dakvlakken/oriëntaties, op voorwaarde dat je minimum 4 panelen per dakvlak plaatst. Het voordeel hiervan is dat de productie van zonne-energie iets beter gespreid wordt over de hele dag en je dus mogelijks een groter percentage van je energie zelf kan gebruiken.

Nee, je kan gerust bij je huidige leverancier blijven. Om te zorgen dat je een vergoeding krijgt voor de overproductie die je op het net injecteert, moet je wel een bijkomend terugleveringscontract afsluiten. Meestal gebeurt dit automatisch, dit is echter niet altijd het geval. 

Het kan zinvol zijn om dit moment te benutten om algemeen na te gaan of jouw energieleverancier nog steeds bij jou past. Daarbij kan je rekening houden met een aantal parameters:

  • Elektriciteitsprijs: wat betaal je voor de energie die je afneemt van het net? 
  • Injectietarief: wat krijg je voor de energie die je op het net plaatst? 
  • Worden er abonnementskosten aangerekend? 
  • Hoe duurzaam is mijn leverancier? 

De VREG geeft je een overzicht van de prijzen bij verschillende energieleveranciers. 

Is ook duurzaamheid een belangrijk thema voor jou? Neem dan eens een kijkje naar de ranking van Greenpeace.

    • Zonnepanelen – Een zonnepaneel is een robuust staaltje technologie, dat weinig slijtage vertoont gezien ze geen bewegende onderdelen hebben. Standaard geven leveranciers 25 jaar garantie dat het vermogen max 0.3% per jaar afneemt. Ook na 25 jaar produceren je zonnepanelen dus nog minstens 85% van hun maximum.  
    • De omvormer – Dit is een elektronisch toestel en het meest onderhevig aan slijtage. Afhankelijk van het gekozen model en leverancier, kan je op 10 tot 20 jaar garantie rekenen. 
    • Plaatsingsgarantie – De aannemer is 10 jaar aansprakelijk voor eventuele schade aan je dak door het installeren van de zonnepanelen.
    • Zonnestad werkt steeds samen met financieel sterke bedrijven (leveranciers én aannemers, op basis van de TIER-kwalificatie), zodat je er zeker van bent dat je gebruik kan maken van je garantie als je problemen ondervindt.

Nee. Door de hellingsgraad waarin de panelen worden geplaatst, zorgt de regen meestal voor voldoende reiniging van de panelen. Woon je vlak naast een bouwwerf, op een plek met veel vogels,…., dan kan het echter aangewezen zijn je panelen sporadisch te reinigen (met zacht water en een doek, zeker niet met een hoge drukreiniger.

 

Je gezin is uitgebreid, je hebt net een elektrische wagen aangekocht, een warmtepomp geïnstalleerd,….?

Dan kan het zijn dat jouw installatie niet is aangepast aan je nieuwe verbruik en het aangeraden is om deze uit te breiden.

De technologie van zonnepanelen staat echter niet stil, waardoor de nieuwe panelen mogelijks niet compatibel zijn met je huidige installatie. Om jou het best te kunnen adviseren stuur je best een mail naar zonnestad@energent.be met onderstaande info:

  • Kenmerken van jouw huidige installatie (waar mogelijk mag je ons de eindfactuur opsturen, zo hebben we meteen alle gegevens)
  • Jouw nieuwe verbruik/verwachtingen over je toekomstig verbruik.

We nemen zo snel mogelijk contact met jou op om je te adviseren over de zin of onzin van een uitbreiding. Want als het niet nodig is, dan zeggen we dat gewoon.

Wil je graag je installatie uitbreiden met een batterij? Lees in onze veelgestelde vraag: “Is het aangewezen om een thuisbatterij te plaatsen?” meer over onze visie hierover.

Graag uitgebreidere info over zonne-installaties en het project Zonnestad? Neem een kijkje in onze infobrochure.