Energent

Wat is zonnestad?

Met het project 'Zonnestad’ gaat de lokale energiecoöperatie EnerGent resoluut voor meer zonnepanelen in Gent en omstreken. Zonnestad biedt huiseigenaars, (ver)huurders en bedrijven onafhankelijk advies. Volgens het principe van een groepsaankoop worden sociaal-ecologisch verantwoorde panelen aangekocht, aan scherpe, vooraf bepaalde prijzen.

Onze
troeven

  • Onafhankelijk en deskundig advies
  • Gaat uit van de lokale burgercoöperatie EnerGent die energie in handen van de burgers houdt
  • Kwalitatieve en sociaal-ecologisch verantwoorde panelen
  • Een heel gunstige prijs

Waarom Zonnestad?

Vele kleine en grote daken met zonnepanelen vormen samen een kleine energiecentrale die groen én rendabel is. Als bijvoorbeeld alle daken in Gent vol zouden liggen met zonnepanelen, dan heb je per jaar 1.000.000.000 kWh zonne-energie, wat overeenkomt met 4 keer het elektriciteitsverbruik van al Gentenaars samen!
Toch liggen er nog heel veel daken te wachten om die groene stroom te produceren. Om dat onontgonnen potentieel waar te maken startte EnerGent het project ‘Zonnestad? Ja graag!’.

Een stedelijke energie - centrale

Als iedereen wat zon opvangt

We willen in het Gentse een beweging van de grond krijgen rond de zonnekracht. Als zoveel mogelijk mensen de kracht van de zon capteren, maken we van Gent en omstreken een zonnestad. Je kan als particulier je zonnepanelen bij ons bestellen, maar ook je buren en vrienden warm maken, en misschien kunnen we heuse ‘zonnestraten’ creëren.

Het wegvallen van de groenestroomcertificaten en de invoering van de injectievergoeding leken zonne-energie niet meer interessant te maken, maar de sterk gedaalde prijs van de zonnepanelen van de laatste jaren en nog steeds stijgende elektriciteitsprijs geven nu weer een boost aan deze investering voor iedereen die een dak heeft waar wat zon op valt. Ideale ligging of niet, er zijn tegenwoordig oplossingen voor bijna elke locatie. De installatie betaalt zich terug in 6 tot 10 jaar. Terwijl de panelen 25 jaar garantie bieden op de productie. Of: van de komende 25 jaar betaal je nog minder dan de helft van de tijd voor je stroom.

We willen graag zoveel mogelijk mensen betrekken bij Zonnestad. Bij huurders/verhuurders, appartementen of mensen die over onvoldoende inkomen beschikken om zelf panelen te leggen maar wel een dak hebben, ligt dat niet zo voor de hand. We zoeken naar formules zodat ook zij kunnen deelnemen. We willen dat iedereen kan genieten van de lagere stroomprijs die gepaard gaat met zonnepanelen: de zon moet schijnen voor iedereen.

Ook als het moeilijker is

Grote daken

Mensen die geen eigen dak hebben, willen we de kans bieden om te investeren in grotere installaties. EnerGent wil immers ook rendabele grotere zonneprojecten van de grond krijgen.

Voor die grotere PV-projecten (die 10 kWp of meer produceren) zoeken we geschikte daken. EnerGent betaalt de installatie en haalt daarop een bescheiden rendement, terwijl de klant van een lagere stroomprijs kan genieten. De daken moeten voldoende groot zijn, weinig of geen schaduw hebben en de gebruiker van het gebouw heeft liefst een verbruik van 20.000 kWh elektriciteit per jaar.

Is je verbruik hoger dan 20.000 kWh? Dan is derdepartijfinanciering misschien iets voor jou. Lees er alles over op deze pagina.

Verschillende partnerorganisaties helpen mee om dit initiatief te verspreiden in Gent en omstreken.

In ruil hiervoor investeert EnerGent 50 euro per aangebrachte klant in concrete projecten die bijdragen aan een ecologisch bewuste, sociaal ingestelde en verdraagzame stad.

Ontdek onze partners en hun projecten.

Sterke partners