Info-avond particuliere zonnepanelen

Hieronder kan je de integrale opname van de info-avond bekijken. De slides kan je downloaden en helemaal onderaan lees je de vragen en de antwoorden die aan bod kwamen.

De vragen en antwoorden die aan bod kwamen lees je hieronder:

Advies op maat van jouw woning door Zonnestad is gratis en vrijblijvend. Na een eerste telefoongesprek krijg je een detailberekening voor zonnepanelen op jouw dak en een brochure met algemene info.

Inschrijven doe je hier

Het mogelijkse (na elke tussenstap kan je stoppen) verloop:

  1. Vul het inschrijvingsformulier in en plan aan het eind alvast een afspraak.
  2. Op het door jou gekozen moment bellen we je op voor een vrijblijvend advies en een eerste budgetraming.
  3. Nog steeds geïnteresseerd? Dan komt de aannemer binnen de maand vrijblijvend ter plaatse voor een detailofferte.
  4. Akkoord hiermee? Dan heb je twee maanden later zonnepanelen op je dak!
  5. Daarna volgt nog advies voor opvolging, en begeleiding rond verzekering, enz.

Ter info: Zonnestad gaf de voorbije 4 jaren reeds 1800 adviezen en dit leidde voorlopig al tot een 700-tal installaties

De meest recente en correcte info kan je steeds terugvinden via de site van de Vlaamse Overheid: https://energiesparen.be/premie-voor-zonnepanelen-2021

  • Klopt het dat er voor de premie dakisolatievoorwaarden zijn? 
    • Ja een verwarmd gebouw moet dakisolatie hebben met minstens een Rd-waarde van 3 m2K/W.  Ter info, dit komt overeen met bijvoorbeeld 10 à 12 cm minerale wol
  • Reden van verlaging premie bij stijgende grootte?
    • Enerzijds om zoveel mogelijk gezinnen en instanties te bereiken
    • Anderzijds omdat de investeringskosten per kWp dalen bij grotere installaties
  • Wat als het geld op is voor de premies?
    • Er is een budget van 32,4 miljoen voorzien. We gaan ervanuit dat dit niet toereikend zal zijn, maar dat dit aangevuld zal worden om de investeringsbereidheid niet onderuit te halen. Zeker na het debacle in verband met de terugdraaiende teller.
  • Premie voor nieuwbouw?
    • neen

Algemeen

  • Terugleververgoeding
    Je meter draait niet meer terug, maar je krijgt wel een vergoeding voor de elektriciteit die je terug op het net zet

    • Sluit een terugleveringscontract af met jouw huidige of met een andere energieleverancier. De V-test kan helpen bij jouw keuze
      • De V-test® van de VREG vergelijkt niet alleen de afnamecontracten van de verschillende energieleveranciers, maar ook de terugleveringscontracten. Er zijn terugleveringscontracten met vaste en variabele prijs. Deze terugleveringscontracten hebben momenteel allemaal als voorwaarde dat u ook een afnamecontract bij dezelfde leverancier heeft. Er zijn dus nog geen leveranciers die een terugleveringscontract aanbieden aan prosumenten die nog geen klant zijn. De prijs van een terugleververgoeding kan een reden zijn om van leverancier te veranderen.
  • Eigen verbruik
    Eigenaars van zonnepanelen met een digitale meter halen het maximum-rendement uit hun zonnepanelen door zoveel mogelijk van hun stroom te gebruiken op het ogenblik dat de zonnepanelen groene stroom produceren (zelfverbruik). Hierdoor doen ze ook minder beroep op elektriciteit die via het elektriciteitsnet wordt aangeleverd. Door het plannen van het gebruik van toestellen zoals afwasmachine, wasmachine, droogkast op momenten dat er veel zonneproductie is, kan het zelfverbruik op jaarbasis tot 35% toenemen. Door het opladen van een thuisbatterij of van een elektrische wagen, het verwarmen van sanitair warm water via een warmtepompboiler, … kan dat in de toekomst zelfs evolueren tot een zelfverbruik van 65% of meer.
  • Netvergoeding
    Je betaalt geen prosumententarief meer. De netvergoeding die je nu betaalt wordt bepaald door de hoeveelheid energie die je van het net haalt.

Specifiek

  • Zit de kost van digitale meter in de installatieprijs van de zonnepanelen
    • neen, maar als je wacht tot je aan de beurt komt is dit gratis.
  • Best enkelvoudig of tweevoudig tarief?
    • Geval per geval te bekijken. De VREG werkt aan nieuwe simulator. Zodra we hierover algemene stellingen kunnen innemen vullen we het hier aan.
      • Op het moment van plaatsing digitale meter kan je gratis kiezen voor enkelvoudig of dag/nacht.
      • Achteraf kan je voor +-10 euro steeds wijzigen
  • Is er al iets bekend over de verschillende tarificatie op de verschillende momenten van de dag of zal dat afhangen van het weer. Nogal onvoorspelbaar dan.
    • Momenteel worden er nog geen dynamische contracten aangeboden door de leveranciers in Vlaanderen. Wij verwachten dat hier echter snel verandering in zal komen. Verschillende leveranciers hebben aangekondigd om in de loop van 2021 een dynamisch contractaanbod in de markt te zetten. Dit aanbod zal opgenomen worden in de V-test van zodra het beschikbaar wordt gesteld.
    • Bij dit type afnamecontract wordt u verondersteld om actief bezig te zijn met uw elektriciteitsverbruik en om bereid te zijn om dit verbruik af te stemmen op de uurprijzen, of minstens om een verbruiksprofiel te hebben dat afwijkt van het gemiddelde (bv. hoog verbruik tijdens de nacht en laag verbruik overdag, wat afwijkt van het gemiddelde van laag verbruik ’s nachts en hoog verbruik overdag). Een gezin of bedrijf dat veel verbruikt op momenten met hoge uurprijzen loopt bij dit type contract namelijk het risico om een hogere energiefactuur te krijgen. Toepassingen aangesloten op de gebruikerspoort van de digitale meter zullen het in de toekomst mogelijk maken om het verbruik automatisch te sturen op basis van de actuele energieprijs. Zo zal u het elektriciteitsverbruik van bepaalde toestellen en toepassingen – makkelijk en zonder comfortverlies – zo veel mogelijk kunnen laten samenvallen met de uren waar lagere prijzen voor gelden (bv. laden elektrisch voertuig,  warmtepomp, wasmachine). Zo kan u de energiekost op uw factuur verlagen.
  1. Worden batterijen meegenomen in het advies van Zonnestad?
    Elk jaar schrijft Zonnestad een aanbesteding uit waarna we zorgvuldig een of meerdere aannemers selecteren om de komende maanden mee te werken.
    Dit jaar werden batterijen voor het eerst opgenomen in die aanbesteding. Vanaf nu maken ze dus deel uit van ons advies en de simulatie.Let wel, batterijen zijn momenteel nog eerder duur, in veel gevallen is het aangewezen om de investering in batterijen nog even uit te stellen. Wel kan je reeds enkele voorbereidingen treffen
  2. Hoe zit het met de premies voor batterijen?
    • De meest recente informatie daarover vind je steeds terug op https://www.energiesparen.be/thuisbatterij
    • Bedraagt 250 €/kWh tot april, vanaf dan 200 @/kWh
    • budget voorzien van 2,2 miljoen euro → +- 1000 installaties. We verwachten (gezien terugdraaiende teller arrest) hierop een rush
  3. Waarom wordt en batterij interessant en welk eigenverbruik kan je halen met batterijen?
    Zonder de terugdraaiende teller doet het distributienet niet langer dienst als een zeer grote voordelige batterij waarop u de overtollige productie van uw zonnepanelen tijdelijk kan opslaan.
    Een thuisbatterij kan een interessante oplossing zijn om de elektriciteit die u overdag produceert op een later ogenblik te gebruiken. Zonder bijkomende investeringen ligt het gemiddelde zelfverbruik op ongeveer 35%. Met een batterij kan u uw zelfverbruik verder verhogen.
    De batterij zorgt ervoor dat u een deel van uw stroom die u op distributienet zou zetten aan injectietarief (bijvoorbeeld 4 eurocent per kWh) en later terug zou aankopen aan een hoger afnametarief (bv. 28 eurocent per kWh), nu tijdelijk thuis kunt opslaan. De prijzen zijn afhankelijk van de werking van de vrije markt en verschillen per elektriciteitsleverancier.
    Voor een gemiddelde zonnepaneleninstallatie van 4 kWp kan u uw zelfverbruik al aanzienlijk verhogen met een thuisbatterij van 4 kWh tot 6 kWh. Investeren in een thuisbatterij wordt aangemoedigd met een premie. Meer info over de premie thuisbatterij.
  4. Moet er bij bijplaatsen batterij een nieuwe keuring gebeuren?
    Ja, normaal gezien regelt de aannemer dit voor jou.
    Indien tegelijkertijd de zonnepanelen geïnstalleerd worden, dan wordt alles in één keer gekeurd.