Wat is zonnestad?

zonnestad.gent
Wat is zonnestad?

De campagne ‘Gent zonnestad’ gaat uit van de burgercoöperatie EnerGent en wil - samen met talrijke actieve partners - werken aan de installatie van veel meer zonnepanelen in Gent. Zonnepanelen worden hierbij aangeboden door EnerGent door middel van een groepsaankoop met vooraf bepaalde prijzen.

De
troeven

  • een heel gunstige prijs
  • hoge paneelkwaliteit (merk: TRINA SOLAR), zie de vergelijking op EnergySage en Bloomberg.
  • hoge omvormerkwaliteit (merk SOLIS of SMA)
  • een persoonlijke, objectieve en vrijblijvende berekening voor jouw situatie.
  • een snellere afhandeling dan andere groepsaankopen
  • een hoge eco- en sociale score van de panelen (merk: TRINA SOLAR), zie de solar scorecard
  • kwaliteitscontrole na installatie door EnerGent (meer dan de wettelijke verplichting)
  • ook hulp in contracten voor de minder voor de hand liggende doelgroepen (bewoners van appartementen, huurders, verhuurders)
  • de organisatie gaat uit van EnerGent, dus een initiatief door en voor Gentse burgers.
  • er wordt gekozen voor een Belgische aannemer die alles met eigen mensen uitvoert, dus zonder onderaanneming of onderonderaanneming. Zo is er één duidelijk contactpersoon op de lange termijn.

Een stedelijke energie- centrale

Een energiecentrale

Waarom deze actie?

Als alle daken in het Gentse vol zouden liggen met zonnepanelen, zou Gent 1 TWh/jaar energie kunnen opwekken. Dat is een kleine energiecentrale die groen én rendabel is. Toch liggen er nog heel veel daken te wachten om die groene stroom te produceren. Om dat onontgonnen potentieel waar te maken is er nu de actie ‘Gent zonnestad? Ja graag!’. EnerGent begint met deze campagne omdat de tijd er absoluut rijp voor is.

Een stedelijke energie- centrale

Een energiecentrale

Als iedereen wat zon opvangt

We willen in het Gentse echt een campagne, een beweging van de grond krijgen rond de zonnekracht. Als zoveel mogelijk mensen de kracht van de zon capteren, wordt Gent een zonnestad. Je kan als particulier je zonnepanelen bij ons bestellen, maar ook je buren en vrienden meebrengen, en misschien kunnen we heuse ‘zonnestraten’ creëren in Gent.

Het wegvallen van de groenestroomcertificaten en de invoering van de injectievergoeding leken zonne-energie niet meer interessant te maken, maar de sterk gedaalde prijs van de zonnepanelen van de laatste jaren en nog steeds stijgende elektriciteitsprijs geven nu weer een boost aan deze investering voor iedereen die een dak heeft waar wat zon op valt. Ideale ligging of niet, er zijn tegenwoordig oplossingen voor bijna elke locatie. De installatie betaalt zich terug in 7 tot 12 jaar. Of: van de komende 25 jaar betaal je nog maximaal de helft van de tijd voor je stroom.

Ook als het moeilijker is

We willen graag zoveel mogelijk mensen betrekken bij de zonnecampagne. Bij huurders/verhuurders, appartementen of mensen die over onvoldoende inkomen beschikken om zelf panelen te leggen maar wel een dak hebben, ligt dat niet zo voor de hand. We zoeken naar formules zodat ook zij kunnen deelnemen. We willen dat iedereen kan genieten van de lagere stroomprijs die gepaard gaat met zonnepanelen: de zon moet schijnen voor iedereen.

Ook als het moeilijker is

Grote daken

Mensen die geen eigen dak hebben, willen we de kans bieden om te investeren in grotere installaties. EnerGent wil immers ook rendabele grotere zonneprojecten van de grond krijgen.

Voor die grotere PV-projecten (10 kWp of meer) zoeken we geschikte daken. EnerGent betaalt de installatie en haalt daarop een bescheiden rendement, terwijl de klant van een lagere stroomprijs kan genieten. De daken moeten voldoende groot zijn, weinig of geen schaduw hebben en de gebruiker van het gebouw heeft liefst een verbruik van 15.000 kWh elektriciteit per jaar.

Sterke partners

Verschillende partnerorganisaties helpen mee om dit initiatief te verspreiden in het Gentse.

In ruil hiervoor investeert EnerGent 50 euro per aangebrachte klant in concrete projecten in het Gentse die bijdragen aan een ecologisch bewuste, sociaal ingestelde en verdraagzame stad.

Ontdek onze partners en hun projecten.

Sterke partners